documentair | Utrecht | muziek

Het jaar van Gharib

3voor12 Utrecht wilde meer de maatschappelijke kant laten zien van muziek. Samen met
de schrijvers Wilke Wittebrood en Jelle Talsma maakte ik het plan om de Syrische protestzanger Gharib een jaar te volgen. Wij maakten vijf longreads waarin wij laten zien hoe hij zijn muzikale leven wijdt aan het helpen van vluchtelingen. Ik schreef zelf één artikel en verzorgde voor alle vijf de delen het beeld. Eind 2018 organiseerde ik een mini-expo.

Gharib, Syrische protestzanger in Nederland (Deel 1)

‘Het Westen keek weg toen het de kans had om iets te doen’


De Syrische protestzanger Gharib moest zijn geboorteland ontvluchten omdat hij zich in zijn liedjes fel uitsprak tegen het regime. Nu vraagt hij met zijn muziek aandacht voor de oorlog in Syrië en pleit hij voor een humaner Westers vluchtelingenbeleid. Producer Pim van de Werken hielp hem zijn boodschap toegankelijker te maken voor het Nederlandse publiek. Fotograaf Raymond Dekker en schrijver Wilke Wittebrood volgen Gharib en zijn band een jaar lang. Vandaag de aftrap: hoe een Syrische protestzanger in Nederland terecht kwam.

Lees verder op 3voor12 Utrecht…


Het jaar van Gharib, deel 2: Vreemde gasten in Westerbork

'Muziek is een krachtig middel om verschillende groepen samen te brengen'


De Syrische protestzanger Gharib pleit met zijn muziek voor een humaner Westers vluchtelingenbeleid. Daartoe werkt hij samen met non-profitorganisatie Music Generations. Hun nieuwste project: Vreemde Gasten, een muzikale voorstelling over vluchten en gastvrijheid. Fotograaf Raymond Dekker en schrijver Wilke Wittebrood, die Gharib voor 3voor12 Utrecht een jaar lang volgen, waren aanwezig bij de voorbereidingen en première. Deel 2 van een serie: ‘Vreemde gasten’ in Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Lees verder op 3voor12 Utrecht…


Het jaar van Gharib, deel 3: De 'Vreemdelingengroep'

'We willen een andere kant van Syrië laten zien'


De Syrisch-Nederlandse Gharib Band smeedt Arabische en Westerse invloeden samen tot een muzikaal geheel. Met hun optredens hoopt de band rondom de Syrische protestzanger Gharib Ali de verschillende culturele werelden dichter bij elkaar te brengen. De Gharib Band heeft vijf vaste bandleden; Gharib zelf, Pim van de Werken (gitaar), Bart Reinders (drums), Hermen Ypma (bas) en Lydia Fiske (hobo). Fotograaf Raymond Dekker en schrijver Wilke Wittebrood volgen Gharib voor 3voor12 Utrecht een jaar lang en gingen in gesprek met de ‘harde kern’ van de band; Gharib, Pim en Bart. “Het overheersende beeld dat Nederlanders van Syrië hebben, is een land in puin. Wij willen een andere kant laten zien.”

Lees verder op 3voor12 Utrecht…


Het jaar van Gharib, deel 4: Dreaming of Syria

"Kom meedoen en van dichtbij kijken wie wij zijn"


Het is een rumoerige avond in Utrecht. Groepen mensen, veelal gekleed in het oranje, begeven zich luidruchtig over straat. Een voetganger wordt bijna aangereden door een groep jongens die over de stoep fietst. Het loopt net goed af. In de broedplaats Lou Oudenoord praten wij met Iris Loos en Tamer Alalloush van de Stichting Dreaming of Syria en natuurlijk ook met Gharib. Hij voelt zich verbonden met het doel van de stichting en met zijn band speelde hij drie keer op een door de stichting georganiseerde avond. Fotograaf Raymond Dekker, schrijvers Wilke Wittebrood en Jelle Talsma volgen Gharib een jaar lang. Tijdens Koningsnacht vroegen wij ons af of de Nederlander wel genoeg doet voor de integratie van de Syriërs. We bespraken de vooroordelen die worden gevoed door de media en hoe een traditionele Syrische dans daar een positieve draai aan kan gaan geven.

Lees verder op 3voor12 Utrecht…


Het jaar van Gharib, deel 5: De klarinet van Ghaeth Almaghoot

"Ik ben er trots op Syriër te zijn, maar ik kies er nu voor om Nederlands te zijn"


Ghaeth Almaghoot (25) is een klarinetspeler die studeert aan het Codarts conservatorium in Rotterdam. Hij behoort tot een generatie veelbelovende jonge Syrische muzikanten die de laatste jaren naar Nederland vluchtten. Je ziet hem in Utrecht met enige regelmaat in TivoliVredenburg op evenementen als het Dwarslopers Festival. Maar ook met Gharib – met wie hij onlangs optrad voor VPRO’s Vrije Geluiden. Sinds kort is hij de grenzen van zijn geluid aan het verleggen door te spelen met de klezmerband l’Chaim, waarmee hij door Europa toert. Ghaeths artiestenbestaan in Nederland staat in scherp contrast met zijn leven in Syrië en de vlucht naar Nederland die hij ondernam in 2014. Om te begrijpen waar hij vandaan komt en wat hem beweegt, schetsen we een beeld van zijn leven in Syrië en zijn vlucht naar Nederland.

Lees verder op 3voor12 Utrecht…Andere projecten